Éjben fürdő szavak

Egyedül vagyunk mind a téli éjszakában, csak az alkotás világít odafönn magában

Az álmok mindig is részei voltak az életünknek. Mindig megpróbáltuk őket értelmezni, szavakba, képekbe, formába önteni. Vagy egyszerűen csak megfogni. A könyvek is sokszor törekednek erre. A Könyvfesztiválon szereztem be Kij Johnson: Vellitt Boe álom-utazásai című regényét, ami elkalauzol bennünket egy kalandokkal teli világba. Ha érdekel, tarts velem.   




Első benyomás:
A szemünkkel érzékeljük a külvilág 90%-át. Nos ez a szem nálam szinte rátapadt a borítóra. Gyönyörűen kivitelezett, a regény hangulatához és történetéhez tökéletesen passzoló grafika. (Bizonyos Victo Ngai készítette.)

A könyv bemutatása:
A Fumaxos kicsike a potom 150 oldalával nem tartozik a vaskos könyvek közé. Különlegessége, egyebek mellett, maga a főszereplő. Nem holmi tizenéves csitri, vagy épp aranykorú úriember. Vellitt Boe bizony idősödő tanárnő. A regény végig vezet bennünket múltjának szerelmein és utazásain. Mindezt a jelenre reflektálva. Küldetése során bejárja a valós alapokra épített képzelet birodalmát. Ki ne akarna vele kalandozni?  


Vélemény:
Meg kell hagyni a Fekete Tom balladájához képest teljesen más hangulatot hozott. Pedig mindkettő ”Lovecraft”. Stílusa is inkább útikönyv, mint sem horror.
Annyit elárulhatok, ezesetben teljesen jogosnak érzem a Word Fantasy díjat. A tájak változatosak és szépek, az utazás hol izgalmas, hol merengő. Nem ártott volna, ha egy térképet is nyomtatnak a könyvbe, hisz a hozzánk vágott ismeretlen helységnevek jócskán megkavarják az embert.
A főhős szimpatikus személy, hatalmas jellemfejlődésre nem lehet viszont számítani tőle. A mellékszereplők főként a letűnt fiatalságának darabjai, így igazából egy egyszereplős regényre hajaz. Vellitt döntései és cselekedetei néha meglepik az embert. De hát nem lehet mindig egyetérteni egy karakterrel.
Összességében egy kellemes kis regény. Durvább részei ellenére nyugodt hangulatot képes teremteni. Csodaszép világába pedig én is szívesen ellátogatnék, de csak átutazás szintjén. Hogy miért? A könyvből kiderül!

Kiknek ajánlom:
A gyerekeken kívül minden korosztálynak bátran a kezébe nyomnám. Lehet, hogy az érettebb korú olvasó közelebb érzi magához a történetet, de a fiatalság sem fog csalódni, ha felüti. Nem mondanám, hogy kifejezett nőregény lenne. Nem kell hozzá nagy bátorság, de néhány részlet véresebb, így ennek tudatában vágjon neki mindenki.

Kedvenc részlet:
„Mindez nem változtatott azon, hogy az út nehéz volt és kockázatos. Perinth hegyei mindig veszélyesnek számítottak, különösen nyáron, még azok számára is, akiket nem üldöztek az istenek. Az octaveri éjszakák meglehetősen hidegek, és reggel a talpa fekete sziluetteket hagyott a sziklán, ahogy léptei megolvasztották a deret.”

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszöntlek éjféli Vándor!


A gondolataim sötét birodalmába tévedtél. De ne csüggedj, elveszni nem fogsz! Amíg szeretsz alkotni és olvasni, nagy baj nem lehet.
Jöjj közelebb, hadd meséljek szép és csúf dolgokról. Dalolok neked búról, regélek számtalan tintaszagú könyvről, bevezetlek fantáziám bugyraiba és megismertetlek pár érdekes emberrel.
Ha felkészültél, csak ragadj teát, rumot vagy kávét és helyezd magad kényelembe.

Blogadatok

Nyitás dátuma: 2018.03.02.
Blog témája: irodalom, kultúra, személyes, mindenféle
Bejegyzés gyakoriság: heti 1-2
Blogger: Hollótoll
Elérhetőség: hollotoll.18@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/Hollotoll2.0/


Visszatérő Vándorok

Eltévedtél?

Vándorszám