Éjben fürdő szavak

Egyedül vagyunk mind a téli éjszakában, csak az alkotás világít odafönn magában

Újfent általam alig ismert területre tévedtem. Most a sci-fi kapuját kezdtem döngetni Szemán Zoltán: A Link című regényével. Nézzük csak meg, hogy milyen is ez a "kopogtató történet".


Első benyomás: 
Már a borítóra vetett első pillantás elrepít minket egy fejlett világba. A kék szín, a keresztbe-kasul futó kódok és a kapcsolási rajzot idéző vonalak egyértelművé teszik számunkra, hogy a történet már egy olyan korban játszódik, amikor már a tudomány túlnőtt rajtunk.  


A könyv bemutatása: 
Vaskosabb regény, de, mint tudjuk, nem az határozza meg a tartalmat, hogy mekkora a terjedelem. A könyv valóságában a gépek nem velünk, hanem inkább bennünk élnek. A világháló közvetlenül az agyba épített chip segítségével érhető el és minden ehhez igazodik.  
A mű 3 részre tagolódik, viszont az ezen belüli fejezeteket nem illeti külön cím.  
A hangulata kicsit komolyabb, de azért tartalmaz némi humort. Tehát mindenki megnyugodhat, nem kell fapofával végig ülnie az olvasást. 
A középpontban két férfi áll, mindkettő kezdetben más és más helyet foglal el a társadalomban. De hogy mi hozza össze az útjukat, miért kezdenek közösen küzdeni, és milyen megpróbáltatás vár nemcsak rájuk, de az egész emberiségre, az a könyvből derül csak ki. 


Vélemény: 
A mesterséges intelligencia, a gépesített jövő és a robotok nem tartoznak az újkeletű ötletek közé. Számtalan módon, stílusban és területen megjelentek már és népesítették be a könyv- és filmvilágot. Ilyenkor a kérdés mindig adott: tudott-e a regény egy ezerszer végig járt ösvényt úgy tálalni, hogy újként hasson és elkülönüljön a sci-fi termékek tengerén? 
Egy elképzelt világ esetében mindig fontos a következetesség. Az, hogy az adott realitás szabályait betartsa a történet. Ez esetben sikerült kellőképp figyelni és végig gondolni a technikai fejlettséget és annak következményeit. A Link hatásai logikusak, akár az emberi életet, akár a társadalom tagolódását, és a rétegek közötti ellentétet vesszük alapul. 
Az, hogy a világ kompakt, de vajon a történet is hozza a színvonalat? A cselekmény sikeresen állja ki az olvasó elvárásainak próbáját. Érdekes, és annak ellenére, hogy számos fordulat kiszámítható, bővelkedik meglepő csavarokban is. Valamint elő tudott rukkolni egy meglepő és elgondolkoztató véggel is. 
Természetesen, mint minden gépezetbe, ide is került néhány homokszem. Az első fele a könyvnek úgy tűnik több odafigyelést kapott, mint a második. Valahol a felezés tájékán elkezdtek szaporodni a hibák.  Nem csak elírásokra gondolok, de a fentebb méltatott logika is csorbát szenved. Ezt a különböző ma használatos szófordulatok okozzák, amik a 3. részben már nem logikusak, hogy ismerik és értik valamelyik komponens miatt.  
Továbbá megemlíteném az utolsó etapot, ami egy nagyobb időugrással kezdődik. Az író szerette volna velünk tudatni, hogy az a pár év mivel is telt. Finom adagolás helyett azonban egy durvább módszert alkalmaz. "Emlékezzünk már vissza gyorsan a történtekre, hadd tudja az olvasó, miről is maradt le."  Kicsit konkrét módja az információ átadásnak, de természetesen ez is egy járható út. 
Összességében egy élvezetes utazásra invitál minket a regény, ami után lehet, másképp fogjuk látni a technika fejlődését. 


Kiknek ajánlom: 
A sci-fi rajongóinak előszeretettel nyomnám a kezébe. Korhatárát 16-osra taksálom, az is inkább a véresebb, durvább részek miatt. Nemfüggetlen alkotás, így akárki, aki hosszabb utazásra indul vonaton, nyissa fel nyugodtam.  


Kedvenc részlet: 
,,-Ez nehezebb, mint gondoltam - nyögött nagyot, mikor sikerült az első testet a vezetőülésre lökni. 
-A másik könnyebb lesz, gyerünk. 
-Van valami terved, vagy ez csak része az én szórakoztatásomnak? Legalább levehetnéd ezt rólam... - emelte fel bosszúsan az összebilincselt csuklóit. Egyiküknek sem tűnt fel, hogy Amos tegezni kezdte a rendőrt. Igaz, a hullacipelésnek nem voltak íratlan udvariassági szabályai." 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszöntlek éjféli Vándor!


A gondolataim sötét birodalmába tévedtél. De ne csüggedj, elveszni nem fogsz! Amíg szeretsz alkotni és olvasni, nagy baj nem lehet.
Jöjj közelebb, hadd meséljek szép és csúf dolgokról. Dalolok neked búról, regélek számtalan tintaszagú könyvről, bevezetlek fantáziám bugyraiba és megismertetlek pár érdekes emberrel.
Ha felkészültél, csak ragadj teát, rumot vagy kávét és helyezd magad kényelembe.

Blogadatok

Nyitás dátuma: 2018.03.02.
Blog témája: irodalom, kultúra, személyes, mindenféle
Bejegyzés gyakoriság: heti 1-2
Blogger: Hollótoll
Elérhetőség: hollotoll.18@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/Hollotoll2.0/


Visszatérő Vándorok

Eltévedtél?

Vándorszám