Éjben fürdő szavak

Egyedül vagyunk mind a téli éjszakában, csak az alkotás világít odafönn magában

A világ minden tája rendelkezik vagy rendelkezett mitológiával. És mint az ilyesfaja történetekkel gyakran előfordul, hemzsegnek bennük a különös és félelmetes szörnyek. Sokszor nem is értjük, hogy találhattak ki ilyet, olyat, amolyat. Van, amikor legalább arra rájövünk, miből is fabrikálhatták őket össze az agyuk génforrasztójában. Következzenek azok a teremtmények, amiket meglévő állatokból alkottak újra.  


Az előző mitológiás bejegyzést itt találjátok.


Sphinx: 
Ez talán a legismertebb lény mind közül. Most nem arra a hatalmas és lenyűgöző építményre gondolok, ami Egyiptom sivatagos vidékén terül el. Ez a valami a görögöktől eredeztethető, és négy részből tevődik össze. (Vagy háromból, attól függően, kit kérdezünk.) A legszembeötlőbb, az ember arca. Bár nem ajánlatos szemezni vele (ezt már a Végtelen történet óta tudjuk.) Testét egy oroszlánnak köszönheti, azonban hátsó részét, legalább is farkát, egy bikától örökölte. Tanulság: Se elölről, se hátulról ne próbáljuk megközelíteni. Ha esetleg egy szfinxszel akadna dolgunk, (manapság bármi előfordulhat), akkor rossz hírem van, a levegőből is lecsaphat ránk. Hogy miért? Mert sasszárnyakon repteti valószínűleg mázsás habtestét. És ami még veszélyesebb, a talány, amire meg kell tudnunk felelni, ha kedves az életünk.  


Buraq: 
Ehhez a lényhez a kicsit távolabbi keletre kell utaznunk. Kis hasonlóság talán fűzi az előző teremtményhez. Egy hölgy arca tekint le ránk, ha éppen szembe találjuk magunkat egy buraqqal India vagy a régi perzsa vidékein. Hatalmas szárnya talán eltakarhatja szamár/öszvér testét. Talán nem. Ha műalkotást szemlélünk róla, esetleg megtoldják még nekünk egy díszes pávafarok kompozícióval.  


Hippalectryon: 
Nyargaljunk is tovább a következő lómadárra. Akarom írni, jómadárra. Ha minden igaz, 3000 éves múltra tekint vissza, és Krétából eredeztethető. A félig paripa, félig kakas teremtmény sárgás tollkölteménnyel büszkélkedhet a farán. Ilyen szárnyas-patás szörnyeteg akad még pár a világban (pegazus, hipogriff). Aristophanes egyik darabjában meg is jelenik pár. Bár ott nevetségesen ronda lényként jellemzik őket, akiket csak azért hívnak meg magukhoz az emberek, hogy körbe röhögjék. Természetesen azért, hogy a gonoszt elűzzék. Minő kedves gesztus! 


Quilin: 
Irány a rizsföldek hazája! A kínai egyszarvúként emlegetett legendabeli szörny külső leírása eléggé eltérőre sikeredett. (Ki az az bölömbikát nyelt mackómancs, aki ezt összekeveri Pegazussal?) Szarvas test, és egyetlen agancs, ökörfarok és páratlan ujjú paták. Nos ez teljesen eltér a képen látottól, ugyanis a másik megjelenési formája egy sárkánytestű bestia vaskos szempillákkal és pikkellyel. Ikrek is lehetnének. Egyszer a kínai császárnak egy zsiráfot mutattak be, mint quilin. Lehet egy lény ennyire képlékeny? 


Ammit: 
Amit erről a kreatúráról tudni érdemes, az az, hogy ez a lélekfaló isten vagy démon féleség, és az ősi egyiptomiak szerint az alvilágban él. Oroszlánból, vízilóból és krokodilból turmixolták össze. Csak arra vár, hogy felfalhassa a méltatlannak talált emberek szívét. Bon appétit! 





Chimera: 
Tekintsünk el a Fullmetal Alchemist-féle transzmutált turmixlényektől. Már, nyilván a kettőnek van köze egymáshoz. Alapvetően a kiméra egy oroszlán, aminek a farka helyén egy kígyó feje található és a lapockái közül egy kecske feje nőtt ki. Őszintén kíváncsi lennék a táplálkozási szokásaira.  











Ti milyen mitológiai bestiákat ismertek? Mi a kedvencetek és miért? 


További érdekes lényeket találtok itt, itt és bárhol a neten vagy a könyvtárban. Jó kutatást! 


2 megjegyzés:

Szia Hollótoll!


Igazán érdekes lényeket sikerült találnod, jó részükről soha nem is hallottam. Csak a Sphinx, és a Chimera azok, amikről tudtam... Eddig!

Köszi, hogy összegyűjtötted, viszont még van számos lény, amikkel ki lehetne egészíteni, például a Hydra (Na nem a Marvel-féle, hanem a görög), vagy a minószi Minotaurusz, vagy pedig a kentaur (hogy ezek a görögök mennyire élénk fantáziával rendelkeztek).

Tényleg köszönöm ezt a bejegyzést, hasznos volt.


Üdv:
Carlow

Kedves Carlow!

Örülök, hogy sikerült felkeltenem az érdeklődésed.

Köszönöm, az észrevételt. Kiegészítettem a bejegyzést egy linkkel, ami egy régebbi írásomhoz vezet téged. Ott majd megtalálod, amiket keresel. :)

További kellemes olvasást kívánok neked, és köszönöm, hogy figyelemmel követed a blogot.


Ölel:
Hollótoll

Megjegyzés küldése

Köszöntlek éjféli Vándor!


A gondolataim sötét birodalmába tévedtél. De ne csüggedj, elveszni nem fogsz! Amíg szeretsz alkotni és olvasni, nagy baj nem lehet.
Jöjj közelebb, hadd meséljek szép és csúf dolgokról. Dalolok neked búról, regélek számtalan tintaszagú könyvről, bevezetlek fantáziám bugyraiba és megismertetlek pár érdekes emberrel.
Ha felkészültél, csak ragadj teát, rumot vagy kávét és helyezd magad kényelembe.

Blogadatok

Nyitás dátuma: 2018.03.02.
Blog témája: irodalom, kultúra, személyes, mindenféle
Bejegyzés gyakoriság: heti 1-2
Blogger: Hollótoll
Elérhetőség: hollotoll.18@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/Hollotoll2.0/


Visszatérő Vándorok

Eltévedtél?

Vándorszám