Éjben fürdő szavak

Egyedül vagyunk mind a téli éjszakában, csak az alkotás világít odafönn magában



Mindenki fél valamitől. Bár nem mindig tudja megnevezni, mitől. Van, amikor leküzdhető, van, amikor pánikszerű. Egy kisebb utazást teszünk ebbe a birodalomba.
 

Fogalom:
Mind tudjuk mit jelent a fóbia. Legalábbis azt hisszük. Maga a szó az ókori görög-római világból ered. A háború istenének és a szerelem istennőjének két gyermeke született. Phobosz és Deimosz. Magyarul Félelem és Rettegés. Ők kísérték el apjukat a harcokba.
Azokat az embereket nevezzük fóbiásnak, akik valamitől félnek. Nagyon. Ez nem az egyszerű ”megijedtem mert a csésze majdnem lezuhant az asztalról” dolog. Ez erősebb, mélyebb esetenként betegesebb és logikátlanabb iszony.

Ismertebb Fóbiák:
Arachnofóbia: a drágalátos nyolclábúaktól való félelem. Mert biztos, hogy a maximális 3 centijével mind az életünkre tör. (bár én se szeretem őket. Brrrr..)
Akrofóbia: Nem azt jelenti, hogy a Lehel téren kapunk instant pánikgörcsöt. Ez a magaslattól való félelem, röviden tériszony. Bár, ha jobban belegondolunk, a lezuhanás itt a kulcs, nem a magasság. (Két kézzel jelentkezem, mint szenvedő alany.)
Aquafóbia: a víztől való irtózás. Ezeket általában valami gyerekkori trauma szokta okozni. Azért a zuhanyzás szerencsére nem ősellenség náluk sem. Bár az biztos, hogy nem lehet kellemes.
Demofóbia: Mindenki szereti a személyes terét. Van, akit zavar, ha mások belemásznak az aurájába. Van, aki ettől ideges lesz és rosszulléttől, szédüléstől szenved. (Lányom, ezért nem jön apád velünk a vigalomba.)
Glosszofóbia: Gyengébb változata a lámpaláz, ami akár még javíthat is a teljesítményünkön. Nem úgy, mint ez. Ez megbénít és megnémít. Nem közülük kerülnek ki a szónokok, az már biztos.


Különös és/vagy érthetetlen fóbiák:
Félni bármitől lehet. Ha körbe nézel a szobában vagy az utcán, szinte minden pillanatban olyat láttok, amitől valaki félhet. Nem hiszitek?
Genufóbia: A delikvens tagjai kocsonyává válnak, ha megpillantják a… térded. A pici lábsütik belőlük émelygést vált ki.
Tonaluggapondrafóbia: A lényeg a következő. Ha minden igaz, (bár ebben kissé kételkedem), akkor az ő félelmük tárgya egy irdatlan nehéz poggyász. Ami a fejükre esik. Amint kinyitják az ajtót.
Fobofóbia: Egy igazi paradoxon. Félelem attól, hogy fóbiánk legyen. Ha van, akkor már kettő van. (Párosan szép az élet.) Ha nincs, meg rettegünk attól, hogy ilyen legyen.
Eufóbia: Nem véletlenül cseng össze az eufóriával. Szegény emberek, akik ettől szenvednek félnek attól, hogy jó hírt kapnak. Örök pesszimizmus felsőfokon?
Bibliofóbia: Az ilyen emberektől mentsen az ég. Ugyanis ők félnek a könyvektől. Lehet az éles szélüktől, a sok tudástól, vagy attól, hogy egy vastagabb kötettel fejbe kólintják őket? 

Továbbá mindenféle fóbia létezik bizonyos számoktól, illetve korú vagy nemű emberektől. Meg persze a testrészektől. Vagy tevékenységektől, mint az alvás. Vagy ételektől.

Ha érdekelt a röpke bejegyzés, írjátok meg nekem, hogy Ti mitől féltek!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Köszöntlek éjféli Vándor!


A gondolataim sötét birodalmába tévedtél. De ne csüggedj, elveszni nem fogsz! Amíg szeretsz alkotni és olvasni, nagy baj nem lehet.
Jöjj közelebb, hadd meséljek szép és csúf dolgokról. Dalolok neked búról, regélek számtalan tintaszagú könyvről, bevezetlek fantáziám bugyraiba és megismertetlek pár érdekes emberrel.
Ha felkészültél, csak ragadj teát, rumot vagy kávét és helyezd magad kényelembe.

Blogadatok

Nyitás dátuma: 2018.03.02.
Blog témája: irodalom, kultúra, személyes, mindenféle
Bejegyzés gyakoriság: heti 1-2
Blogger: Hollótoll
Elérhetőség: hollotoll.18@gmail.com
Facebook: https://www.facebook.com/Hollotoll2.0/


Visszatérő Vándorok

Eltévedtél?

Vándorszám